fbpx

Премахват се книгите към касовите апарати

Книгата за дневните финансови отчети, която се води към всеки касов апарат, ще бъде премахната. Това предложение на БСК е подкрепено от Националната агенция за приходи и ще бъде отразено в следващите промените на Наредба №Н-18 за отчитане на оборота в търговските обекти.

В момента Наредбата изисква всеки ден да бъдат разпечатвани дневни финансови отчети на фискалното устройство, които се лепят хронологично в специална книга, която задължително се съхранява в търговския обект. Новото изискването в Наредбата за предаване на информация от касовия апарат на НАП за регистрираните продажби на всеки 5 минути позволяват да се намали административната тежест за бизнеса, без да се увредят интересите на хазната, гласят мотивите на НАП да приеме предложението на БСК. С други промени в Наредба №Н-18 ще бъде допусната работа на касовите апарати на бензиностанциите в “авариен режим”.

Припомняме, че срокът в който компаниите, използващи софтуер за управление на продажбите, трябва да отговорят на новите изисквания, се удължава до края на септември. За регистрираните по ДДС, които са с обикновен касов апарат срокът беше 31 март, а за фирмите без ДДС – до края на юни 2019г. 15 000 електронни магазина са регистрирани в НАП до крайния срок – 29 юни, съобщиха от приходната агенция. Идеята е списъкът да е публичен и всеки потребител, който има съмнения от кого купува, да може да провери кой точно е търговецът, какви са адресът и телефонът за връзка с него.

От 1 април тази година се забрани едновременната употреба на касов апарат и софтуер за управление на продажбите, без те да са свързани помежду си. Освен това софтуерът не може да бъде използван от търговците, ако не е получил одобрение от НАП за съответствие с новите изисквания. Въведоха се и нови изисквания към касовите апарати – всяка бележка трябва да има отпечатан QR код и данните за нея да се подават към сървърите на НАП в реално време, а не както сега – веднъж седмично или месечно. Новите правила забраниха издаването на така наречените служебни бонове. Вече няма да е позволена практиката продажбите в магазините да се въвеждат в софтуера, а касовата бележка да се набира на ръка на касовия апарат. Двете системи ще трябва да са свързани и фискалното устройство ще издава касовата бележка автоматично. Така на практика ще се преустанови ползването на старите касови апарати и работата ще се извършва изцяло в режим „фискален принтер“.

От НАП вече са започнали проверки за спазването на правилата. Нарушителите са заплашени от запечатване на търговски обекти и глоби до 10 000 лева.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *