fbpx

До 500лв. глоба при неподготвен автомобил за зимата

Aкция „Зима“

Вече започна третият етап на акция „Зима“, насочен изцяло към поведението на водачите, техническата изправност на превозните средства и отношението към пешеходците. От началото на ноември минаха други два етапа на акцията, при които фокусът беше върху водачите на велосипеди и превозни средства теглени от животинска тяга, както и върху поведението на пешеходците.

При незначителна техническа неизправност санкцията е 50 лева, при значителна до 200 лева и при опасна до 500 лева, уточни инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция“.

С актове за установяване на административни нарушения са санкционирани 6 010 водачи. През втората десетдневка на акция „Зима“ са съставени повече фишове, отколкото през първата, като само актовете за установени административни нарушения са по-малко с 400. Причината за повечето фишове до голяма степен е следствие от ниската информираност за предстоящата акция, в комбинация с народопсихологията на българина да се грижи за автомобила само когато има реален проблем, а не превантивно.

От 15 ноември всички автомобили трябва да са със зимни гуми, или такива с грайфер минимум 4 милиметра. Като опасна техническа неизправност може да се приеме и шофиране с гуми с протектор под 1.6 мм. До 28 февруари минимумът за грайфера е дори по-голям – 4 мм.

Сред другите системи, които ще се проверяват в рамките на акция „Зима“, са също светлините, чистачките и парното.

„Ако имаме нарушаване на целостта на гумата под някаква форма, тази неизправност може да попадне в групата на значителната и опасна техническа неизправност. Санкцията дори може да е спиране на автомобила от движение” – обясниха експерти от „Пътна полиция“ на пресконференция, свързана с акция „Зима“.

Най-важно си остава да се спазват правилата. Добър пример е Сърбия. Там хората, които направят нарушение пред дете получават глоба в двоен размер, защото така дават лош пример.

По оперативни данни – ненапълно обобщени, броят на фишовете, които са за установяване на нарушения на място, надхвърля  20 300 фиша.

Електронните фишове за нарушенията на скоростните режими е най-висок. Фишове, което са електронни по отношение на това, че автомобилите се движат без сключена застраховка „Гражданска отговорност“ също растът като бройка.

„През изминалия зимен период в страната са настъпили 2318 тежки ПТП-та”, заяви Мария Ботева от „Пътна полиция”.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *