fbpx

Преброяване на населението и жилищния фонд 2021

В 00:00 часа на 22 януари 2021 г. започва електронно преброяване на населението и жилищния фонд на България.

Преброяване по два метода

  • Чрез онлайн електронна преброителна карта от 0.00 часа на 22 януари 2021 г. до 24.00 часа на 31 януари 2021 година. При електронното преброяване ще получим уникален код, който после само да предадем на преброителите. Един човек може да преброи и членовете на семейството си електронно, но не бива да се използва един и същи имейл адрес при регистрацията.
  • Чрез посещение на домакинствата от преброител от 8.00 часа на 1 февруари 2021 г. до 20.00 часа на 15 февруари 2021 година. Това ще стане с анкета, която ще попълваме заедно с преброителите. Няма да има дублиране между електронното и ръчното преброяване – ако хората са минали през електронно преброяване, служителите само ще вземат уникалните кодове.

По време на Преброяване 2021 ще се наблюдават сгради, жилища, и лица. Ще бъдат преброявани и граждани, живущи у нас, както и наши граждани, пребиваващи в чужбина.

Кандидатстване за преброители

Кандидатстването за преброители започна от 15 септември и ще продължи до края на октомври. Основните изисквания са навършено пълнолетие, минимум средно образование и лица без криминално минало. За целта на преброяването ще са необходими 23 000 преброители и 6000 контрольори. Силно препоръчително е да са комуникативни и да не бъдат от служби, които се свързват с проверки. Без да е забранено е желателно да не са от полицията или от данъчните служби, защото хората имат нагласи към тези служби. Ако желаете да се включите – последвайте линка: https://census2021.bg/

Заявление за кандидатстване за преброител, контрольор и придружител може да изтеглите от тук:  Zayavlenie_14092020_1 

Може да заявите общината, в която желаете да бъдете преброител, дори да сте вече пенсионирано лице.

Заплащане

„Колко пари ще успеят да изкарат, зависи от свършената работа. За всеки преброен обект преброителят ще получава сума. Например за сграда – 70 стотинки, за жилище – 1 лв., за лице – 2,50 лева.”, обясни ст. Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика”, НСИ. Всеки преброителен участък включва около 200-250 души и 80 жилища.

За тяхно улеснение, регистраторите ще работят основно с мобилно приложение. Чрез него ще могат да:

  • Виждат всички предварително заредени обекти в районите за обход, в които са назначени
  • Редактират съществуващ обект
  • Създават нови обекти

„Нас не ни интересува дали жилището, в което живеете е законно или незаконно, има или няма Акт 16. За нас е важно да установим към определения момент дали живеят хора и тяхната възрастова структура“, казват от НСИ.

Ще се броят сгради, жилища и лица

Според закона преброяването е задължително и трябва да се отговори на всички въпроси, като в отговорите съществуват опциите: „Не желая да отговоря“ или „Не мога да отговоря“. Ако откажете да участвате, глобата е 160 лв.

Преброяването на населението и жилищния фонд е най-голямото изчерпателно статистическо изследване и се осъществява в изпълнение на Регламент № 763/2008 на Европейския парламент и на Съвета относно преброяването на населението и жилищния фонд.

Числата от демографската статистика показват, че българите се стопяват с около 50 000-60 000 души на година.

Повече информация може да прочетете на адреса на НСИ – https://census2021.bg/

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *