fbpx

КОД 0700: Обажданията, които увеличават сметката ни за телефон

Всеки се е сблъсквал с обаждане на телефон с код 0700. Това са държавни институции, банки, ЕРП-та, куриерски фирми, онлайн търговци, вериги за хранене, телекоми, превозвачи, медицински институции, комунални услуги, сервизи и много други.

Всички оператори са извадили номера 0700 от всякакви пакети и го таксува отделно на цени от порядъка на 0.30 лв. на минута. Описанието “на цената на един градски разговор” вече е изключително некоректно. Използването на такъв номер облагодетелства единствено оператора, чиито клиенти набират номер 0700 и реално се обезсмисля, както за потребителите, така и за компаниите, които го използват.

0700 най-често струва между 0,30 до 1,20 лева на минута. Естествено обаждането преминава през автоматична система изчакване, оператор, отново изчакване и така… между 10 и 30 минути. Накрая на месеца потребителят плаща сметка, която може да е по голяма дори от абонаментния му план с включен интернет.

Решение за държавната администрация и бизнеса е ползването на наистина безплатен за гражданите безплатен телефон. Обажданията към телефон 0800 са за сметка на този, когото търсим. Повечето компании и институции обаче не са избрали този вариант.

28-годишният Пламен Тенев, който преподава уеб инженерство в Техническия университет в София, създава приложение, което заобикаля правилата и позволява да избираме номера безплатно. Идеята да „разкодира“ номерата с добавена стойност му идва благодарение на разговор с интернет оператор, след който сметката за телефона му осезаемо скача.

„За свързване с оператор натиснете…“. После дълго време слушате музика, следва любезно уведомление, че разговорът се записва, сетне други разяснения и така нататък, докато минутите изтичат една след друга. Всеки е изпадал в подобна ситуация.

Зад специалните платени номера се крият обикновени мобилни или стационарни номера, най-вероятно чрез технологията виртуален номер, която позволява два номера на една СИМ карта.

В този момент Пламен решава да използва своите знания, за да облекчи себе си и обществото, и създава напълно безплатно мобилно приложение, в което потребителите могат да открият реалните номера, които се крият за 0700.

В самото приложение има препратка за изпращане на email зa предлагане на институция, ако потребителят не я намери. Към момента има над 650 разкодирани номера, като списъкът непрестанно се обновява.

„Всеки от тези имейли получава готин отговор, потребителите се радват и по този начин започват да споделят на познати за приложението.“- споделя той.

Апликацията вече е налична както за потребителите на iOS, така и за тези на Android. Може да намерите всички телефонни номера и да изтеглите приложението на сайта: https://0700bezplatnite.com/

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *