fbpx

Юристи събраха 19 000лв за благотворителност

На провелия се в края на миналия месец традиционен юридически бал, на който се раздадоха Оскарите за правосъдие, юристи от цялата страна подпомогнаха благородна кауза.

Чрез търгове за продажба на картини на известни български художници и томбола, служителите на Темида събраха най-голямата сума досега – 19 000 лева, които бяха дарени на четири деца с церебрална парализа, присъстващи на събитието заедно с родителите си.

Разиграни бяха платна на Иван Яхнаджеев, Николай Янакиев, Кеазим Исинов, Красимира Михайлова, Румяна Недялкова, Илиян Савков, Николай Сотиров и произведения на скулптора Добромир Иван.

Идеята е родена през 2013 година и подкрепена от голям брой юридически асоциации. Организира се от Балканската медийна асоциация, чиято сърце и душа е Нина Никол Хамилтън, водеща на предаването „Темида- цената на истината“ по телевизия Евроком – https://eurocom.bg/shows/temida-cenata-na-istinata

Проф. Атанас Семов и 91-годишният адвокат Йордан Минчев са тазгодишните носители на „Гран при“ в Националните награди за правосъдие.

Проф. Атанас Семов е български юрист, доктор по европейско право с дисертация на тема „Директен ефект и примат в правото на Европейския съюз“ (2007) и доктор на юридическите науки с дисертация на тема „Съдът на ЕС“, Заместник-председател на Българската асоциация по международно право, университетски преподавател и конституционен съдия. Проф. Семов бе награден за своята преподавателска и научна дейност.

Най-възрастният действащ адвокат в старата столица Йордан Минчев  получи приза за големите му заслуги към гилдията и дългогодишната му адвокатска практика. Той продължава активно да приема хора в кантората си, води дела, явява се в съдебна зала и още работи на пишеща машина „Ерика“ от 58- ма.  „Аз съм много щастлив човек, защото съм единственият провинциален адвокат, който е получил тази върховна награда. Но затова пък съм старостоличен правист!” – сподели пред медии адвокат Йордан Минчев. Статуетките им бяха връчени от адвокат Владимир Дончев от Софийска адвокатска колегия и проф. Огнян Герджиков.

На събитието бе изложено непоказвано досега платно на Златю Бояджиев, което бе донесено от внучката на художника – Цена Бояджиева. Картината е част от семейния архив. За повече дарени средства помагаха и малките ученици на маестро Яхнаджиев, сред които и 10-годишната пра-правнучка на художника Златю Бояджиев – Беатрис Халваджиян. Те на място нарисуваха своите картини, които също бяха разиграни в търга, който водеше лично проф. Герджиков.

В Националните награди за правосъдие освен голямата награда „Гран при“ по категории бяха връчени статуетки и на други изявени магистрати.

В категорията „Правосъдие зад граница“ награда взе адвокат Диана Димитрова за делото в Люксембург  за българското сирене срещу халуми, а „Дело 2019“ стана  „Беднякът-милионер“ – делото, с което бяха върнати 100 000 лева от лотарийна печалба на дете от дома в село Завет, откраднати от негов преподавател. Призът се присъди на адвокат Недялка Маркова.

„Мургова и партньори“ получи приза за „Адвокатска кантора на 2019“. В категорията „Адвокат на годината“ първи стана д-р Петър Илиев. Лилия Георгиева от Специализирания наказателен съд стана „Съдия на годината“, а признанието за най-добър прокурор получи ръководителят на Окръжната прокуратура в Ловеч – прокурор Валентин Вълков.

Председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев получи приза за най-добър нотариус. В категориите „Синдик“ и „Медиатор“ съотвено награди взеха Илка Петкова от Стара Загора и Симона Такова. Изявените млади адвокати Марио Арабистанов и Кристиан Немцов грабнаха статуетки в категорията „Млад юрист“, а „Адвокат Про боно“ стана Пламен Димитров.

За принос в адвокатурата бе награден председателят на Софийска адвокатска колегия Ивайло Данов. За „Международно сътрудничество“ бе отличена Мария Ганчева от Миланската адвокатска колегия.

Екипът на Консултантско дружество Пенчев и партньори също се включи в благотворителната инициатива и си тръгна от събитието с искрена увереност в големите сърца на присъстващите колеги, художници и журналисти.

 

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *