fbpx

Нов “горещ телефон” за защита на потребителите

По повод Световния ден на потребителите, които бе на15 март към Комисията по търговия и защита на потребителите (КТЗП) започна да работи “Горещ телефон”. Той е 070011122, като се набира от цялата страна, но както разказахме в тази статия –

КОД 0700: Обажданията, които увеличават сметката ни за телефон

номерата започващи с 0 700 никак не са безплатни. Затова ще ви предложим номер 02/ 933 05 65, които е стационарен. Чрез него гражданите ще могат да получат съвети и информация, както и да сигнализират за нарушения на търговци, съобщиха от Министерство на икономиката.

Потребителят има право на рекламация при:

– констатирани липси

– дефекти на стоката

– несъответствие с обявения размер

– несъответствие с обявената търговска марка.

Продавачът отговаря за всяка липса на съответствие на потребителската стока с договора за продажба, която съществува при доставяне на стоката и се прояви до две години след доставянето й, дори и да не е знаел за несъответствието.

Съгласно чл.178 ал.1 от ЗЗП, контролните органи, изпълняващи функции за защита на потребителите са длъжни да приемат и разглеждат подадените до тях жалби на потребители или на други заинтересовани лица по отношение на нарушаване на правата, предоставени им по закона, и да се образува производство по разглеждането им.

Образуването на производство означава да се създаде административна преписка, да се извършат необходимите проверки по жалбата за установяване наличието/липсата на нарушението, предмет на жалбата.

По анонимни сигнали производство не се образува.

Продължават да действат и телефоните: 02 / 980 25 24 – за сигнали; 02 / 933 05 52 –за сигнали и съвети по Закона за туризма; 02 / 986 25 03 – сигнали, съвети по Закона за защита на потребителите и правилата за търговия.

Имате нужда от помощ

Ако имате правен казус свързан с темата, може да се свържете с нас:

За връзка с нашия екип:

Моб. телефон:  +359 888 714 360

Работно време: пон. – пет.: 09:30 -19:00

Адрес: София, кв. Лозенец 1164,

ул. Университетска 15

Email: info@penchevconsult.com

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *