fbpx

Нова банкнота от 50 лева пуска БНБ

Българската народна банка пуска в обръщение втората банкнота от новата серия, която е с номинална стойност 50 лева и емисия 2019 г.

Банкнотата ще бъде в обръщение от 1 ноември 2019 г. като законно платежно средство, а основния първоначален канал, откъдето вероятно ще я срещнем ще бъдат банкоматите. За да се осигури спокойствието на гражданите на интернет страницата на БНБ има качена информация придружена със звуков файл налинка

Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват, но се добавя „лакиране“ на повърхността, което цели удължаване на живота им и намаляване на разходите за поддържане на паричното обръщение.

Промените са свързани единствено с въвеждането на нови защитни елементи, и те са:
– допълнителен знак за незрящи граждани – състои се от четири дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата;
– холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на птица и Икар;
– цветно холограмно полутоново изображение с висока резолюция – портрет на Пенчо Славейков;
– книга, променяща цвета си от златисто към зелено при промяна на ъгъла на наблюдение;
– динамичен ефект „пламък“ с промяна на цвета от златисто към зелено при промяна на ъгъла на наблюдение и обемно триизмерно изображение на числото 50, което е отпечатано с променящо цвета си мастило;
– осигурителна нишка – вградена в хартията и частично излизаща от обратната страна със светъл повтарящ се текст „БНБ 50“, чието изображение се чете от лицевата страна при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.
– воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.

Банкнотите с номинална стойност 50 лева, емисия 1999 г. и емисия 2006 г., продължават да бъдат в обръщение заедно с банкнотите с номинална стойност 50 лева, емисия 2019 г. През 2020г. БНБ планира да пусне и нова емисия купюри от 20, 10 и 5 лева.

Новата банкнота от 100 лева, която Българската народна банка пусна в обръщение на 28 декември 2018 г., спечели престижна международна награда за иновативна защита, част от която са нови трицветни вградени защитни влакна, които могат да се видят в бяло, зелено и червено при UV светлина, миркопринт и триизмерен портрет на водния знак на Алеко Константинов.

Тя бе избрана за банкнота на 2019 година по време на конференцията „Висока сигурност при печатните технологии (High Security Printing EMEA)“ от 25 до 27 март 2019 г. в Малта.

Тази международна конференция за региона на Европа, Близкия Изток и Африка се провежда всяка година с участието на над 250 специалисти в областта на високите технологии в печата на банкноти, паспорти, визи и други документи от целия свят. Вижте останалите наградени в галерията ни. Следващата конференция е с обявени дати 7-11.03.2020 и ще се проведе в Лисабон, Португалия.

В момента от около 68 милиона банкноти, около 7 милиона са от новите купюри, като до момента няма регистриран дори опит за нейното фалшифициране.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *