fbpx

Над 40 камери следят бус лентите в София

В София вече работят всички 40 камери по BUS ленти, които автоматично ще регистрират и санкционират всички неправомерни навлизания в коридорите за градския транспорт.

По темата общинския съветник и зам.-председател на транспортната комисия Зафир Зарков заяви, че камерите са част от решението, което са взели общинарите за справянето с проблема, заради който градският транспорт в столицата се движи със закъснение спрямо разписанието си.

Справка в МВР – КАТ показа, че глобените шофьори за шофиране в бус лентите у нас за изминалата година са – 3133  души, а от началото на година досега те са 1690. Междувременно от Пътна полиция тестват камерите, които снимат за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Идеята е да се използват и за контрол на скоростта. Допълващо уточнение е че маршрутките и междуградските автобуси не могат да използват бус лентите.

Трасетата, които ще бъдат оборудвани с новите камери, ще са:

– Бул. „Цариградско шосе“

– Бул. „Сливница“ – от Сточна гара до бул. „Петър Дертлиев“

– Бул. „Данаил Николаев“

– Бул. „Александър Малинов“ – от бул. „Андрей Сахаров“ до „Цариградско шосе“

– Бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ – между „Черни връх“ и „Драган Цанков“

– Бул. „България“ –  между „Гоце Делчев“ и „Пейо Яворов“

Ще има и една обособена зона на бул. „Костантин Величков“, между бул. „Сливница“ и бул. „Възкресение“.

МВР напомня. че сигнали за каращи в бус лентите могат да се подават на тел. 112, както и на facebook страницата на СДВР и пощата им – trafficpolice@sd-vr.bg.

„На снимката обаче трябва ясно да се вижда регистрационния номер на нарушителя. Заради множеството програми за обработка на изображения човек трябва да отиде лично и да даде показания. Като научат, хората масово се отказват“, разказва зам.-шефът на Пътна полиция в столицата Любомир Костадинов.

Ако имате електронен подпис обаче, има и по-лесно решение – мобилното приложение „Гражданите“. Там се качва кадърът с нарушението и се отбелязва какво е то. Попълва се и електронно сведение, а авторът слага електронния си подпис, за да си спести ходенето на Пътна полиция. През тази апликация са глобени над 2600 шофьора само в София. Човек може да избере и да поиска извинение от нарушителя, а снимката му се маха от галерията, след като го направи.

„Моля, шофьорите да не нарушават правилата! А КАТ вече имат всички инструменти, за да осигуряват спазването на закона за движение“, допълни  кметът на София Йорданка Фандъкова по темата.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *